یک مقام ارشد سازمان ملل گفته است که ممکن است نیروهای امنیتی میانمار (برمه) مرتکب "جنایت علیه بشریت" شده باشند.
به گزارش بی‌بی‌سی، یانگی لی، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای برمه، در مصاحبه با بی بی سی گفته است که به اعتقاد او، نیروهای دولتی در برخورد با اقلیت مسلمان روهنگیا در استان راخین این کشور مرتکب اقداماتی مانند آزار مستمر، تجاوز جنسی و قتل شده‌اند و لازم است دولت آن کشور و نهادهای بین‌المللی این موارد را پیگیری کنند. وی خواستار آن شده است که سازمان ملل یک هیئت تحقیق را برای بررسی این مساله تعیین‌کند.
اقلیت قومی روهنگیا با حدود یک میلیون جمعیت عمدتا در ایالات راخین، شمال برمه سکونت دارند اما دولت برمه از شناسایی آنان به عنوان شهروندان این کشور خودداری می‌ورزد و در نتیجه، این گروه از حقوق سیاسی و مدنی و حمایت‌های رایج برای شهروندان برمه، که اکثر آنان بودایی هستند، برخوردار نمی‌شوند.
در حال حاضر، چند هزار تن از اعضای قوم روهنگیا به دلیل فشار شدید نیروهای دولتی و برخی گروه‌های تندرو ملیگرای برمه از این کشور گریخته و به کشورهای همسایه پناهنده شده‌اند. هزاران تن دیگر نیز به دلیل فشار گروه‌های تندرو ملیگرا در داخل برمه آواره هستند.
در انتخابات سال ٢٠١٥، حزب ائتلاف ملی برای دموکراسی به رهبری آنگ سان سوچی اکثریت کرسی‌های پارلمان را به دست آورد و دولت تحت حمایت نظامیان در آن کشور قدرت را به این حزب واگذار کرد. با اینهمه، فشار بر اقلیت روهنگیا همچنان ادامه داشته است.
در واکنش به اظهارات گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، دولت برمه گفته است که آمادگی همکاری نزدیک با او را دارد و همچنین، تحقیقات مستقل در مورد عملکرد نیروهای امنیتی را به جریان انداخته است.
به گزارش خبرنگاران، طی پنج ماه گذشته، نیروهای امنیتی برمه عملا ارتباط ایالت راخین در شمال این کشور را با سایر نقاط قطع کرده بودند و امکان نظارت بر فعالیت آنان در این منطقه وجود نداشت. ارتش برمه دلیل اقدام خود را ممانعت از کمک رسانی به شورشیان مسلح اعلام کرده اما مدافعان حقوق بشر در برمه گفته‌اند که انگیزه این اقدام، جلوگیری از انتشار برخورد خشونت آمیز با ساکنان این ایالت بوده است.
تنها از طریق مصاحبه با پناهجویان روهنگیا در بنگلادش و سایر کشورهای منطقه بوده که اطلاعات مربوط به عملکرد نیروهای امنیتی برمه گردآوری شده و در اختیار گزارشگر ویژه سازمان ملل قرار گرفته ولی امکان ارزیابی وضعیت از نزدیک وجود نداشته است.
روز دوشنبه این هفته، خانم لی رسما از سازمان ملل خواست یک هیئت تحقیق را برای بررسی امکان ارتکاب جنایت علیه بشریت در راخین تعیین کند با اینهمه، این درخواست از حمایت کشورهای اروپایی برخوردار نشد و بعید به نظر می‌رسد که سازمان ملل آن را تصویب کند.
مقامات اروپایی، ضمن ابراز نگرانی در مورد نقض آشکار حقوق مسلمانان برمه، گفته‌اند که تعیین چنین هیئتی می‌تواند موقعیت آنگ سان سوچی را در برابر نظامیان تضعیف کند و مانع از پیشبرد برنامه‌های او برای تحکیم دموکراسی در آن کشور شود. منابع اروپایی با حمایت از وعده دولت برمه برای همکاری نزدیک با سازمان ملل و انجام تحقیقات مستقل در این زمینه، معتقدند که باید به دولت به رهبری آنگ سان سوچی فرصت داده شود تا مشکل مسلمانان روهنگیا را در داخل آن کشور حل و فصل کند.
عملیات گروه‌های شورشی مسلح روهنگیا علیه دولت برمه در دهه ١٩٧٠ آغاز شد و با سرکوب شدید نظامی مواجه گردید و برای مدتی فروکش کرد. از اوایل دهه ١٩٩٠، بار دیگر این گروه‌ها فعالیت خود را از سر گرفتند و به خصوص مراکز دولتی را هدف حمله قرار دادند.
طی دو سال گذشته، عملیات شورشیان عمدتا بر حمله به پایگاه‌های ارتش و پاسگاه‌های مرزی برمه با بنگلادش متمرکز بوده است. به گفته مدافعان حقوق بشر، نیروهای دولتی به بهانه مقابله با شورشیان مسلح، به آزار غیرنظامیان دست زده‌اند.
وضعیت اقلیت روهنگیا در برمه با انتقاد شدید نهادهای مدافع حقوق بشر و دولت‌های مسلمان مواجه شده که خواستار بهبود وضعیت این گروه شده‌اند.