کانون مدافعان حقوق بشر در ادامه گزارش‌های ماهانه خود به بررسی‌ وضعیت حقوق بشر در ایران در دی ماه 1397 پرداخت.



کانون مدافعان حقوق بشر که ریاست آن‌ بر عهده شیرین عبادی است در گزارش خود با اشاره به نمایش فیلم اعترافات دو تن از افرادی که به‌خاطر تجمعات کارگری دستگیر شده بودند، اعلام کرد که طبق قانون آیین دادرسی کیفری تا قبل از صدور حکم نهایی هیچ مقامی حتی مسئولین قضایی حق ندارد نام متهمی را اعلام کند و از این جهت نیز نمایش این فیلم مضحک، خلاف قانون می‌باشد و افرادی که مرتکب چنین تخلفاتی شده‌اند قابل پیگرد هستند.



این سازمان مردم‌نهاد در گزارش خود با اشاره به سانسور شدید و سوء استفاده‌های مالی که در بودجه و درآمد هنگفت سازمان رادیو و تلویزیون صورت می‌گیرد، اعلام کرد که این سازمان مرتکب تخلفاتی شده که حتی در عرصه بین‌المللی نیز به‌علت نقض قوانین ناظر بر آزادی بیان و حقوق بشر، در دادگاه‌های مختلف محکوم شده است و رییس آن نیز در لیست ناقضان حقوق بشر و مشمول تحریم‌های آن قرار دارد.



کانون مدافعان حقوق بشر همچنین در گزارش خود نوشته است: «متأسفانه چون رییس قوه قضاییه را هم رهبر تعیین می‌کند و همچنین این نهاد از سال‌ها قبل استقلال خود را از دست داده و تبدیل به بخشی از نهادهای امنیتی شده است امیدی به اجرای عدالت در ایران در شرایط فعلی نیست اما در عرصه بین‌المللی این مسأله قابل پیگیری است و حکومت ایران مانند همیشه نمی‌تواند سایر کشورها را متهم به دشمنی سیاسی و یا استانداردهای دوگانه کند.»



در گزارش کانون مدافعان حقوق بشر که به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر می شود، همچنین در سه بخش "حقوق مدنی و سیاسی و فرهنگی"، "حقوق اقتصادی و اجتماعی" و "میراث فرهنگی و محیط زیست" به بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران پرداخته شده است.



به گزارش سایت کانون مدافعان حقوق بشر، متن گزارش ماه دی 1397 کانون مدافعان حقوق بشر که در اول بهمن ماه 1397 منتشر شده، به شرح زیر است:



 



گزارشی مختصر از وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه دی 1397



مقدمه



طبق اصل 175 قانون اساسی و تفسیر شورای نگهبان در سال 1379، رادیو و تلویزیون سازمانی دولتی است که رییس آن را رهبر تعیین می‌کند و تأسیس و راه اندازی شبکه‌های خصوصی رادیو وتلویزیونی به هر نحو ممنوع است. با این ترتیب اداره مهم‌ترین و فراگیرترین رسانه در اختیار رهبر است که او نیز به هیچ نهادی پاسخگو نیست.



اداره رادیو و تلویزیون در 40 سال گذشته به شیوه‌ای بوده که بارها مردم در تجمعات خیابانی فریاد زدند: «ننگ ما، صدا و سیمای ما». علاوه بر سانسور شدید و سوء استفاده‌های مالی که در بودجه و درآمد هنگفت این نهاد صورت می‌گیرد، این سازمان مرتکب تخلفاتی شده که حتی در عرصه بین‌المللی نیز به‌علت نقض قوانین ناظر بر آزادی بیان و حقوق بشر، در دادگاه‌های مختلف محکوم شده است و رییس آن نیز در لیست ناقضان حقوق بشر و مشمول تحریم‌های آن قرار دارد.



اخیراً سازمان مذکور مرتکب تخلف دیگری شده و فیلمی از اعترافات دو تن از افرادی که به‌خاطر تجمعات کارگری دستگیر شده بودند را پخش کرده است. این در حالی است که قبلاً این دو تن بارها اعلام کرده بودند که در زندان شکنجه شده‌ و درخواست محاکمه علنی خود را داشته‌اند. صرف نظر از صحت و سقم مطالب پخش شده، اساساً پخش اعترافات فردی در زندان و بدون حضور وکیل، منشاء قانونی ندارد و پخش آن نیز عملی خلاف و غیرقابل دفاع است. و از سوی دیگر طبق قانون آیین دادرسی کیفری تا قبل از صدور حکم نهایی هیچ مقامی حتی مسئولین قضایی حق ندارد نام متهمی را اعلام کند و از این جهت نیز نمایش این فیلم مضحک، خلاف قانون می‌باشد و افرادی که مرتکب چنین تخلفاتی شده‌اند قابل پیگرد هستند.



در ادامه گزارش ماه دی 1397 همچنین خلاصه‌ای از وضعیت نقض حقوق بشر در ایران در دی ماه 1397 در پی می‌آید. این گزارش بر مبنای اطلاعاتی است که در سایت‌ها و رسانه‌های مختلف درج شده و صحت آن به احراز رسیده است و در سه بخش و به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر می‌شود.



وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه دی 1397



بخش اولحقوق مدنی، سیاسی و فرهنگی



الف- وضعیت فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی



1) در این ماه بیش از 33 نفر بازداشت شدند که بازداشت‌شدگان عبارتند از: اسماعیل بخشی- فعال کارگری-، سپیده قلیان- فعال مدنی-، مهدی قلیان- شهروند-، ادریس محمدی- فعال محیط زیستی-، مسعود شمس نژاد- وکیل دادگستری-، معین محمدی، کیانا رضوانی و کیمیا مصطفوی- سه شهروند بهایی-، امیر امیرقلی- زندانی سیاسی سابق-، کوروش کرم‌پور- شاعر و معلم-، محمدرضا نعمت‌پور- فعال کارگری-، عباس لسانی- شهروند اهل آذربایجان-، امیرحسین محمدی‌فر و ساناز الهیاری- دو فعال رسانه‌ای-، فرهاد محمدی- وکیل دادگستری و عضو حزب وحدت ملی-، حمیدرضا رحمتی، هادی خیاط مشهدی و احمد تقوی- سه فعال صنفی معلمان-.



از سوی دیگر برخی خبرها از بازداشت ایرج محمدی- شهروند اهل میاندوآب-، آمانج قربانی، راشد منتظری، حسین کمانگر، فرهاد محمدی، عیسی فیضی، هادی کمانگر، فاضل قیتاسی و رضا اسدی- 8 شهروند اهل استان کردستان-، سهند معالی، وحید نوراحمدی، حیدر مزینی و محمد رنجبری- 4 شهروند اهل آذربایجان- و آرشام رضایی و محمد حسین زاده- دو شهروند اهل استان تهران- حکایت دارد.



بازداشت تعدادی از شهروندان ساکن در تهران در تجمع مقابل دانشگاه تهران و بازداشت تعدادی از شهروندان ساکن در اصفهان در تجمع اعتراضی به مشکلات معیشتی و گرانی، بازداشت تعدادی از شهروندان ساکن در شهرهای کرمانشاه، ارومیه، اشنویه، ماکو، پیرانشهر، ایلام، سرپل‌ذهاب، بانه، مریوان، سروآباد و پاوه به دلایل مختلف از جمله ارتباط و همکاری با احزاب کرد مخالف نظام، بازداشت تعدادی از شهروندان ساکن در شهرهای اهواز و امیدیه نیز از دیگر موارد بازداشت شهروندان در ماه دی 1397 است.



لازم به تذکر است که چند نفر از افراد بازداشت شده پس از مدتی با تودیع وثیقه به‌صورت موقت تا روز محاکمه از زندان آزاد شدند.



همچنین برخی سایت‌های خبری از بازداشت نرگس شهسواری و علی لرستانی- دو شهروند اهل کرمانشاه- در اواخر آذرماه و لیلی خاتمی- فعال حقوق کودک- در آبان ماه خبر دادند.



2) افسانه رضایی- دانشجو- برای گذراندن حکم ۶ ماه حبس، دلنیا صبوری و روژین ابراهیمی- دو شهروند اهل کامیاران- برای گذراندن حکم سه روز حبس، سهراب نقی‌پور- شهروند بهایی- برای گذراندن حکم 5 سال حبس، محسن مهرگانی، منوچهر رحمانی و فرزاد همایونی- سه شهروند بهایی- برای گذراندن حکم 20 ماه حبس، عطا رحمانزاده- شهروند اهل سقز- برای گذراندن حکم سه ماه حبس و صابر نادری- شهروند اهل قروه- برای گذراندن حکم 4 سال حبس بازداشت و به زندان منتقل شدند.



همچنین دادگاه تجدید نظر حکم ده سال و شش ماه حبس، 74 ضربه شلاق، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و دو سال محرومیت از فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی برای محمد حبیبی- فعال صنفی معلمان که اینک در زندان به‌سر می‌برد- را تأیید کرد.



مصطفی برومند- شهروند اهل مشهد که در جریان اعتراضات سراسری دی ماه سال گذشته بازداشت و به زندان منتقل شد- به ۶ سال و نیم حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق، مرتضی پرهیزگار- شهروند اهل مشهد که در جریان اعتراضات دی ماه سال گذشته بازداشت و به زندان منتقل شد- به ۹ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق، آریاسب باوند- زندانی محبوس در زندان اوین- به 22 سال و 6 ماه حبس تعزیری، مهی زاده پشت پناه- زندانی محبوس در زندان اوین- به ۷ سال حبس تعزیری، حامد آیینه‌وند- فعال سیاسی محبوس در زندان اوین- به ۶ سال حبس تعزیری و احمد رستگاری- شهروند محبوس در زندان ارومیه- به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شدند. کیانوش سلاطینی- زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین- نیز به ۱۹ سال و نیم حبس تعزیری و ۸۰ ضربه شلاق و دو سال ممنوع الخروجی و محرومیت از حضور در فضای مجازی محکوم شد که با اعمال ماده ۱۳۴ هفت سال و شش ماه از احکام صادره قابل اجرا خواهد بود.



از سوی دیگر حکم شلاق برای محمدحسین سوداگر- خبرنگار اهل خوی- اجرا شد.



3) سید حسن آقامیری- فعال مذهبی- به دو سال حبس تعلیقی و خلع لباس روحانیت-، محمد درستی- شهروند اهل آذربایجان- به 6 ماه حبس تعزیری، سجاد منادی- شهروند اهل آذربایجان- به یک سال حبس تعزیری، جعفر رسولپور، محمد لیلانه، محمد سویرو و رسول محمد امینی- 4 شهروند اهل سردشت- هر یک به یک سال و نیم حبس، وفا حیدری و ایوب احمدی- دو شهروند اهل سردشت- هر یک به ۵ سال حبس تعزیری، الهام احمدی- درویش گنابادی که دوران محکومیت خود را در زندان می‌گذراند- بار دیگر در پرونده‌ای دیگر به ۱۴۸ ضربه شلاق، شاپور رشنو- فعال سیاسی و مدنی- به ۱۰سال حبس، ۲ سال تبعید به شهرستان سرخس و ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروه‌های سیاسی و اجتماعی، احسان میرزاوند- فعال سیاسی و مدنی- به ۳ سال حبس، ۲ سال تبعید به شهرستان بم و ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروه‌های سیاسی و اجتماعی، حسن تافی، داریوش جافرپور و ایمان میرزاوند- سه فعال سیاسی و مدنی- هر یک به ۶ ماه حبس، بهزاد قلاوند و سیاوش قلاوند- دو فعال سیاسی و مدنی- هر یک به ۴ ماه حبس، آزاد صالحیان- شهروند اهل سقز- به دو سال حبس تعزیری، ابراهیم نوری- شهروندی که در پی تجمع در قلعه بابک بازداشت شد- به 18 ماه حبس تعزیری و دو سال تبعید به شهرستان نهبندان و محرومیت از فعالیت در احزاب، گروه‌ها و دسته‌های سیاسی و اجتماعی، جعفر رستمی‌راد- شهروندی که در پی تجمع در قلعه بابک بازداشت شد- به 6 ماه حبس تعزیری و محرومیت از فعالیت در احزاب، گروه‌ها و دسته‌های سیاسی و اجتماعی، خلیل کریمی- فعال کارگری- به یک سال حبس تعزیری، موسی محمودی- شهروند اهل اشنویه- به ۴ سال حبس تعزیری، محمد ابراهیمی- شهروند اهل پیرانشهر- به ۱۵ سال حبس محکوم شدند.



از سوی دیگر دادگاه‌های‌ تجدید نظر حکم‌های‌ ۴ ماه حبس تعزیری برای حسین دهباشی- مستندساز-، ۶ ماه حبس تعزیری و ۴۰ ضربه شلاق که به مدت یک سال تعلیق شده است برای مصطفی ترک همدانی- وکیل کارگران تأمین اجتماعی-، یک سال حبس تعزیری برای مهران بندی امیرآبادی و مهران اسلامی امیرآبادی- دو شهروند بهایی-، ۴ سال و نیم حبس و ۴ سال تبعید به شهرستان سرباز برای محمد مهدوی‌فر- فعال مدنی که اینک دوران محکومیت خود را در پرونده‌ای دیگر در زندان می‌گذراند-، ۶ سال حبس تعزیری برای افشین بلبلان، سهام آرمین، میلاد داوردان، فرهنگ صهبا و انوش راینه- 5 شهروند بهایی-، 4 سال حبس تعزیری برای بهاره زینی (سبحانیان)، فوژان رشیدی و سپیده روحانی- سه شهروند بهایی-، شش سال حبس برای علی ثانی- شهروند بهایی، شش ماه حبس برای هوشنگ مختاری، بیژن اسلامی مهدی‌آبادی، علی محمد انوری‌ علی‌آبادی، بهادر کامجو، منوچهر بارقی و فهیمه اسحاق نورآبادی (فهیمه اسحاقی)- 6 شهروند بهایی- و 3 سال حبس برای امیرعلی مرادی- شهروند اهل کرج- را صادر کرد.



4) زهرا اسدی- فعال مدنی- به پلیس امنیت سنقر، عباس میرباقری- شهروند اهل تهران- به وزارت اطلاعات، برزو نادری، احسان دارابی و فهیم ناصری- سه شهروند اهل سنقر- به اداره اطلاعات کرمانشاه، سعید وجدانی، طاهره پاشائی، رادمان فروغی، شیدا مطلق، ترانه بدیعی، سپهر فروهری، مسعود ذاکریان، بدیع‌الله تشکر، پروین تشکر، فریناز خوش فطرت، ترنم هاشمی، کامبیز صفائی، سرمد صادقیان، ناهید فرهنگی، هستی ماندگاری، نسیم ذبیحی، روحیه انوری، شعله امام‌وردی، شیرین خلص، فروتن بیانی، آرمین روحانی، آیدین روحانی، نازنین شریفی، نیما شریفی، رامتین منزوی، پرنیان بدیعی ، مهسان مختاری، آرمان پورمرادیان، محمود فشامی، سمیعه احسانی، پویا اسلامی، دلکش بهبهانی- 32 شهروند بهایی- به اداره اطلاعات کرج و عبدالجلیل نعمانی- فعال مذهبی اهل سنت- به اداره اطلاعات راسک احضار و بازجویی شدند.



5) خانه‌های جلیل بهامین، بختیار روحانی و ساسان دست پیش- سه شهروند بهایی- توسط مقام‌های مسئول مورد تفتیش و برخی وسایل شخصی آنان ضبط شد.



6) مقام‌های مسئول از خروج از کشور عماد شرقی- شهروند دو تابعیتی ایرانی، آمریکایی که در فروردین ماه سال جاری بازداشت شده بود- و بهاره عمیدی- فعال مدنی- ممانعت به‌عمل آوردند.



7) محمد رحمانیان- نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر- پس از تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه و نادر فتوره‌چی- فعال فرهنگی- پس از تفهیم اتهام با تودیع قرار کفالت تا زمان پاین دادرسی آزاد شدند.



ب- وضعیت حقوق فرهنگی



1) هیأت منصفه دادگاه مطبوعات، مدیران مسئول نشریه ورزشی شوت، روزنامه شهروند و پایگاه خبری بانک ورزش و مصاحبه شونده مطلبی در نشریه ورزشی شوت و نویسنده مطلبی در پایگاه خبری بانک ورزش را مجرم شناخت.



2) علی قمصری- آهنگساز ایرانی- به‌دلیل اجرای کنسرت با هاله سیفی زاده و مهدی یراحی- خواننده- در پی حمایت از اعتراضات کارگران توسط مقام‌های مسئول ممنوع الفعالیت شدند.



3) فیلم مستند «مثل یک زن» توسط مقام‌های مسئول توقیف شد.



4) مقام‌های مسئول از ادامه تحصیل سما نظیفی، بدیع صفاجو، شایان معنوی، شیرین بنی‌نژاد- 4 شهروند بهایی- جلوگیری کردند. همچنین مقام‌های مسئول از تحویل مدرک فارغ التحصیلی لتحصیلی التحبهروز فرزندی- شهروند بهایی که سابقه بیش از ۲ سال اسارت در زمان جنگ و همینطور ۲۵ درصد جانبازی دارد- خودداری کردند.



5) مقام‌های مسئول از برگزاری مراسم سالگرد جان باختن عباس (شهرام) فرج‌زاده طارانی- یکی از کشته شدگان حوادث سال ۸۸ ممانعت به‌عمل آوردند.



6) مقام‌های مسئول از ادامه فعالیت انجمن شاهنامه فردوسی باشت به‌دلیل آنچه که استفاده از آلات موسیقی و رقص عنوان کردند و ادامه فعالیت مؤسسه «جام سبز» به عنوان درخواست دهنده موزیک ویدئوی «پاره سنگ» ممانعت به‌عمل آوردند.



7) مدیر کل و تعدادی از کارمندان صدا و سیمای مرکز کیش به دلیل آنچه که اهمال و پخش تصاویر ممنوع در یک فیلم سینمایی عنوان شده برکنار و توبیخ شدند.



8) تمامی کنسرت‌های موسیقی در روز 5 دی ماه به دستور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی درگذشت سید محمود هاشمی شاهرودی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام لغو شد.



پ- سایر موارد نقض حقوق بشر



1) در این ماه حداقل 9 نفر اعدام شدند. اسامی اعدام شدگان که نام کامل برخی از آنان مشخص نشده است ولی مقام های قضایی یا رسانه‌های وابسته به دولت ایران یا سایت‌های خبری اعدام آنها را تأیید کرده‌اند، به شرح زیر است:



حمیدرضا باقری درمنی در تهران اعدام شد. مقام‌های قضایی اتهام این فرد را فساد اقتصادی اعلام کردند.



یک نفر در مشهد، یک نفر در ملاء عام در فلاورجان، یک نفر در تهران و یک نفر در بابل اعدام شدند. رسانه‌های وابسته به حکومت ایران اتهام این افراد را قتل عمد عنوان کردند.



یک نفر در ملاء عام در کازرون اعدام شد. رسانه‌های وابسته به حکومت ایران اتهام این فرد را تجاوز به عنف و آدم‌‌ربایی اعلام کردند.



سه نفر در ملاء عام در یاسوج اعدام شدند. رسانه‌های وابسته به حکومت ایران اتهام این افراد را سرقت مسلحانه اعلام کردند.



از سوی دیگر برخی سایت‌های خبری غیررسمی از اجرای احکام اعدام در زندان‌های رجایی‌شهر کرج، نوشهر، ارومیه و اصفهان خبر داده‌اند؛ خبری که از سوی مقام‌های قضایی یا رسانه‌های وابسته به حکومت ایران تأیید یا رد نشده است.



2) رسانه‌های خبری در ایران از صدور حکم‌های اعدام برای چهار نفر در استان تهران به اتهام قتل عمد و پنج نفر در استان آذربایجان غربی به اتهام حمل و نگهداری مواد مخدر خبر دادند.



3) رسانه‌های خبری در ایران از صدور حکم‌های‌‌ شلاق برای 5 صراف در تهران به اتهام مفاسد اقتصادی، یک عضو شورای شهر یزد به اتهام نشر اکاذیب و افترا و 11 نفر در تبریز به اتهام فساد مالی خبر دادند.



4) وضعیت برخی زندانیان همچنان ناگوار گزارش می‌شود، به‌گونه‌ای که تعدادی از آنان مانند سعید شیرزاد، علیرضا گلیپور، مصطفی دانشجو، رضا ملک، مطلب احمدیان، حسن ممتاز سروستانی و حسن شاهرضا بیمار هستند که نسبت به درمان و معالجه آنها اقدامی جدی صورت نگرفته است.



5) برخی زندانیان از جمله نرگس محمدی، نازنین زاغری، مهدی خانی پور(حلفی) و نصرالله لشنی در اعتراض به آنچه که وضعیت نامطلوب زندانیان و نقض حقوق قانونی‌اشان می‌دانند، اعتصاب غذا کردند.



6) نسرین ستوده توسط مقام‌های مسئول ممنوع الملاقات شد.



7) قاسم بیت‌عبدالله و عبدالله کرملاچعب به زندان اوین منتقل شدند. نزار زاکا که در بند عمومی زندان اوین بود به بند ۲ الف سپاه و نامق دلدل که در بند عمومی زندان بود به بازداشتگاه اطلاعات سنندج منتقل شدند. لازم به توضیح است که این انتقال بدون ذکر علت مشخص و خلاف آیین‌نامه داخلی زندان‌ها صورت گرفته است.



8) پلیس از بازداشت یک زن صاحب مغازه فروش لباس‌های زنانه در آستانه اشرفیه به دلیل انتشار تصاویر و فیلم‌های تبلیغاتی در یکی از پیام رسان‌های خارجی و پلمپ واحد صنفی‌اش خبر داد.



بخش دومحقوق اقتصادی و اجتماعی



وضعیت اقتصادی و اجتماعی در ایران همچنان نامناسب گزارش می شود؛ به‌عنوان مثال، خبرها از نامناسب بودن وضعیت شغلی و حقوقی کارگران کشتی‌های لایروب بندرعباس، پروژه ساخت قطار شهری اهواز، شهرداری لوشان، کارخانه لوله‌سازی خوزستان، مجتمع نیشکر هفت تپه، راه‌آهن درود و کارخانه «اگزوز خودرو»، معلمان مدارس حمایتی یزد، کارکنان شهرداری مرکزی آبادان، راننده‌های شرکت حمل‌ونقل آبادان، کارگران تعدیل شده کارخانه «پرسان رشت»، رانندگان ماشین‌آلات فاز ۱۲ پارس جنوبی، کارگران بیکار شده کارخانه قند اهواز، ۶ کارگر تعدیل شده کارخانه تولی پرس، کارگران تعدیل شده معدن طلای آق‌دره و کارخانه هود مس حکایت دارند.



1) پرداخت‌های حقوق و مزایای کارگران شهرداری بروجرد برای مدت 9 ماه، جمعی از آتش‌نشانان شهرداری آبادان برای مدت سه ماه، کارگران شهرداری دزفول برای مدت 4 ماه، 80 کارگر معدن زغال سنگ «ملچ آرام» برای مدت 4 ماه، حدود ۴۷۰ کارگر کارخانه سیمان کارون برای مدت ۴ ماه، کارگران واحد تولیدی محصولات لبنی «پالود» برای مدت 5 ماه، کارگران بلبرینگ‌سازی تبریز برای مدت 4 ماه، آتش‌نشانان مریوان برای مدت سه ماه، کارگران خطوط ابنیه فنی «تراورس» ناحیه بافق به بندرعباس برای مدت 2 ماه تا زمان تهیه این گزارش به‌تعویق افتاده است.



2) 10 کارگر کارخانه هود مس، حدود 100 کارگر واحد تولیدی مخازن تحت فشار کاوش، ۱۸۰ کارگر کارخانه قطعه‌سازی مارلیک سان قزوین، ۱۰۸ کارگر شرکت لوله‌سازی ماهشهر، یک کارگر کارخانه سیمان کارون (مسجد سلیمان)، ۲۳ کارگران واگن سازی ایریکو ابهر و 36 کارگر شهرداری بوشهر از محل‌های کار خود تعدیل شدند.



همچنین ۳۵ کارگر کارخانه «ثانی الکتریک» با تعطیلی این واحد، بیکار شدند.



بخش سوم- میراث فرهنگی و محیط زیست



دو سرباز مرزبانی ارتش بر اثر انفجار یک قبضه مین در قصرشیرین کشته شدند. همچنین پنج نفر بر اثر انفجار پنج قبضه مین در دهلران، مهران و روانسر مجروح شدند.



خاتمه



متأسفانه چون رییس قوه قضاییه را هم رهبر تعیین می‌کند و همچنین این نهاد از سال‌ها قبل استقلال خود را از دست داده و تبدیل به بخشی از نهادهای امنیتی شده است امیدی به اجرای عدالت در ایران در شرایط فعلی نیست اما در عرصه بین‌المللی این مسأله قابل پیگیری است و حکومت ایران مانند همیشه نمی‌تواند سایر کشورها را متهم به دشمنی سیاسی و یا استانداردهای دوگانه کند.



 



شیرین عبادی



رییس کانون مدافعان حقوق بشر



اول بهمن ماه 1397



 



توضیح: علاقه مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشر در خصوص این گزارش به سایت‌ها و خبرگزاری‌های زیر مراجعه کنند: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا)، خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، خبرگزاری فارس، خبرگزاری مهر، خبرگزاری میزان و باشگاه خبرنگاران جوان و سایت‌های کانون مدافعان حقوق بشر، مرکز حامیان حقوق بشر، الف، بازتاب، هرانا، کلمه، محبت نیوز، سنی آنلاین، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، ملی- مذهبی، رادیو زمانه، رادیو فردا و بی بی سی.