
کانون مدافعان حقوق بشر در ادامه گزارشهای ماهانه خود به بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران در اسفند ماه ۱۳۹۷ پرداخت.
کانون مدافعان حقوق بشر که ریاست آن بر عهده شیرین عبادی است در گزارش خود با اشاره به انتصاب ابراهیم رییسی به ریاست قوه قضاییه، اعلام کرده است که انتصاب این قاضی خشن و بیبهره از علم حقوق به ریاست قوه قضاییه، نشانه بستهتر شدن فضای سیاسی است.
این سازمان مردمنهاد در گزارش خود با بیان اینکه رهبر با این انتخاب، پاسخ مردم را که فرد مورد علاقه او را برای ریاست جمهوری نپذیرفته بودند، داد، افزوده است: «این عمل متأسفانه در عمر ۴۰ ساله جمهوری اسلامی، اتفاق نادری نیست. به کرات پیش آمده که رهبر و مسئولین طراز اول، برخلاف نظر اکثریت اهداف خود را پیش برده و کوچکترین توجهی به خواستهای مردم نداشتهاند. این شیوه زمامداری ناشی از ساختار سیاسی حکومت بوده و ریشه در قانون اساسی دارد.»
کانون مدافعان حقوق بشر همچنین در گزارش خود نوشته است: «با قانون اساسی موجود، هیچ اصلاحاتی امکان پذیر نیست و قانون اساسی باید بر دو محور مهم تغییر کند. نخستین محور، جدایی مذهب از حکومت است تا روحانیون برابر مردم عادی از حقوق یکسان برخوردار شوند. محور دوم، نفی ولایت فقیه و بازگرداندن قدرت واقعی و نه صوری به مردم ایران است.»
در گزارش کانون مدافعان حقوق بشر که به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر می شود، همچنین در سه بخش "حقوق مدنی و سیاسی و فرهنگی"، "حقوق اقتصادی و اجتماعی" و "میراث فرهنگی و محیط زیست" به بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران پرداخته شده است.
به گزارش سایت کانون مدافعان حقوق بشر، متن گزارش ماه اسفند ۱۳۹۷ کانون مدافعان حقوق بشر که در ششم فروردین ماه ۱۳۹۸ منتشر شده، به شرح زیر است:
گزارشی مختصر از وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه اسفند ۱۳۹۷
مقدمه
سال ۱۳۹۷ در حالی به پایان رسید که علاوه بر نقض گسترده حقوق بشر در زمینههای مختلف از جمله محدودیت آزادی بیان، تخریب محیط زیست و گسترش فساد اداری، نکته مهمتر فشارهای اقتصادی بر دوش اکثریت مردم است بهگونهای که سبد غذایی خانوار بیش از ۹۰ درصد مردم ایران روز به روز کوچک تر و کوچک تر شده و ده درصد باقی مانده با سوء استفاده از رانتهای دولتی و وابستگی به دستگاه حاکمه ثروتی افسانهای اندوختهاند.
در سال گذشته تقریبا همه روزه شاهد تظاهرات خیابانی مردم بودیم. هرچند خواست آنها جنبه اقتصادی داشت اما زیربنای آن سیاسی بود و معطوف به سیاستهای غلط حکومت. مسئولین حکومتی تحریمهای اقتصادی را باعث نابسامانی شرایط اقتصادی اعلام میکنند و حال آنکه در دو سال و نیم گذشته هم که تحریمی در کار نبود معیشت مردم بهبود نیافت.
مهمترین عامل در گسترش فقر، اختلاسهای کلانی است که صورت گرفته است. هرچند تعداد اندکی از افرادی که این اتهام متوجه آنهاست به پای میز محاکمه فراخوانده شدهاند اما برهمگان روشن است افرادی که محاکمه و محکوم شده و میشوند همگی در خدمت صاحبان قدرت سیاسی بودهاند و نفرات اصلی نامشان پنهان و مصون از تعقیب هستند.
در سال ۱۳۹۶ هنگام برگزاری انتخابات ریاست جمهوری هرچند اکثریت رأیدهندگان از عملکرد حسن روحانی در دور اول ریاست جمهوری وی ناراضی بودند اما بهخاطر آنکه رقیب او، ابراهیم رییسی که مورد علاقه رهبر بود بر این مسند جلوس نکند با اکراه به حسن روحانی رأی دادند. بدین ترتیب آنان بار دیگر به رهبر نشان دادند که مایل به اطاعت از خواستههای او نیستند. اما متأسفانه رهبر در اسفند ماه، ابراهیم رییسی را بهعنوان رییس قوه قضاییه انتخاب و او را حافظ جان و مال مردمی که از او دل خوشی نداشتند، کرد.
ابراهیم رییسی در سال ۱۳۵۹ در حالی که بسیار بیتجربه و بیبهره از دانش حقوقی در عنفوان جوانی بود به سمت دادیاری انقلاب کرج منصوب شد و چون در این مقام سرسپردگی خود را به نحو اکمل به نمایش گذاشت خیلی سریع مدارج ترقی را طی کرد.
اوج کارنامه قضایی او به تابستان سال ۱۳۶۷ باز میگردد که به عضویت هیأت سه نفرهای درآمد که در ادبیات حقوقی به «هیأت مرگ» معروف است. این هیأت حکم اعدام هزاران زندانی سیاسی و عقیدتی را صادر و اجرا کرد تا حدی که آیتالله منتظری که در آن زمان جانشین رهبر وقت بود به چنین تصمیمی اعتراض و آن را بزرگترین جنایت در جمهوری اسلامی معرفی کرد.
متأسفانه انتصاب این قاضی خشن و بیبهره از علم حقوق به ریاست قوه قضاییه، نشانه بستهتر شدن فضای سیاسی است. در حقیقت رهبر با این انتخاب، پاسخ مردم را که فرد مورد علاقه او را برای ریاست جمهوری نپذیرفته بودند، داد. این عمل متأسفانه در عمر ۴۰ ساله جمهوری اسلامی، اتفاق نادری نیست. به کرات پیش آمده که رهبر و مسئولین طراز اول، برخلاف نظر اکثریت اهداف خود را پیش برده و کوچکترین توجهی به خواستهای مردم نداشتهاند. این شیوه زمامداری ناشی از ساختار سیاسی حکومت بوده و ریشه در قانون اساسی دارد.
در ادامه گزارش ماه اسفند ۱۳۹۷ همچنین خلاصهای از وضعیت نقض حقوق بشر در ایران در اسفند ماه ۱۳۹۷ در پی میآید. این گزارش بر مبنای اطلاعاتی است که در سایتها و رسانههای مختلف درج شده و صحت آن به احراز رسیده است و در سه بخش و به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر میشود.
وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه اسفند ۱۳۹۷
بخش اول – حقوق مدنی، سیاسی و فرهنگی
الف- وضعیت فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی
۱) در این ماه بیش از ۳۲ نفر بازداشت شدند که بازداشتشدگان عبارتند از: سعید ناصری، حمید ناصری- دو شهروند بهایی-، رحیم غلامی- فعال فرهنگی-.
از سوی دیگر برخی خبرها از بازداشت پیمان نقشبندی- معلم-، حاتم ملاحی- فعال مذهبی اهل سنت-، توحید امیرامینی و کیانوش اصلانی- دو شهروند-، آرزو میرکی- ورزشکار-، بابک حسین زاده، بهنام اخلاقی و مهدی خطیبی- سه نوکیش مسیحی-، یوسف کاکاوند و علی رضایی- دو شهروند اهل بخش کاکاوند در استان لرستان و سامان بهفر- خواننده- حکایت دارد.
بازداشت تعدادی از شهروندان ساکن در استان خوزستان از جمله حسن صبحیپور، هادی مروانی، بازداشت تعدادی از شهروندان ساکن در شهرهای سنندج، بوکان، اشنویه، سقز، پیرانشهر، کرمانشاه، سنندج و مریوان و ارومیه از جمله آرام بهرامی و آسو رمضانزاده به دلایل مختلف از جمله ارتباط و همکاری با احزاب کرد مخالف نظام و بازداشت تعدادی از شهروندان ساکن در استان سیستان و بلوچستان- حداقل ۱۴ نفر- از جمله مریم گمشادزهی در پی انفجار یک خودروی بمبگذاری شده در این استان نیز از دیگر موارد بازداشت شهروندان در ماه اسفند ۱۳۹۷ است. همچنین در این ماه تعدادی از شهروندان پس از اعتراض به عدم پرداخت حقوق در محل نمازجمعه شهر صدرا، تعدادی از شهروندان طرفدار یک تیم فوتبال آذربایجانی از جمله یوسف سلحشور در پی طرح شعارهای سیاسی و تعدادی از شهروندان ساکن در تربت حیدریه بهدلیل اعتقاد به یک جریان مذهبی با موضوع مهدویت بازداشت شدند.
لازم به تذکر است که چند نفر از افراد بازداشت شده پس از مدتی با تودیع وثیقه بهصورت موقت تا روز محاکمه از زندان آزاد شدند.
۲) علی معینی- فعال مدنی- برای گذراندن حکم یک سال حبس، بازداشت و به زندان منتقل شد.
احکام محکومیت ۲۲ درویش گنابادی که اینک در زندان بهسر میبرند و به تأیید رسیده نیز به شرح زیر است: مصطفی عبدی به ۲۶ سال و سه ماه حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، رضا یاوری به ۹ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، رضا انتصاری به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، سینا انتصاری به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، مرتضی کنگرلو به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، صالحالدین مرادی به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، مجید مرادی به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، بابک مرادی به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، سخاوت سلیمی به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، رضا سیگارچی به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، سعید دوراندیش به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، احمد ایرانیخواه به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، مجتبی بیرانوند به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، محمدرضا درویشی به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، مهدی کیوانلو به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، جواد خمیسآبادی به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، رسول هویدا به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، اردشیر عشایری به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، جعفر احمدی به ۷ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، سعید سلطانپور به ۶ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، امیر نوری به ۶ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید، ۲ سال محرومیت اجتماعی و رسانهای، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، محمد شریفی مقدم به ۱۲ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید به برازجان و ۲ سال محرومیتهای اجتماعی و ممنوعیت خروج از کشور، کسری نوری به تحمل ۱۲ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید به ثلاث باباجانی، ۲ سال ممنوع الخروجی و ۲ سال محرومیت از عضویت در گروهها و احزاب و دستهجات سیاسی و اجتماعی و فعالیت رسانهای.
همچنین برزان محمدی- شهروند که اینک در زندان بهسر میبرد- در دادگاه تجدید نظر به ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری، معصومه عسکری- معلم بازنشسته که اینک در زندان بهسر میبرد- به ۵ سال حبس، انسیه عبدالحسینی- شهروند که در جریان اعتراضات دی ماه بازداشت و اینک در زندان بهسر میبرد- به ۳ سال حبس تعزیری، مسعود کیانی- شهروند که اینک در زندان بهسر میبرد- به ۱۰ سال حبس-، آرشام رضایی- شهروند که اینک در زندان بهسر میبرد- به ۸ سال و ۶ ماه حبس تعزیری و مهدی میری- شهروند ساکن تهران که در جریان اعتراضات دیماه سال گذشته بازداشت و اینک در زندان بهسر میبرد- به ۳ سال حبس تعزیری محکوم شدند.
قادر محمدزاده- شهروند- برای گذراندن حکم تبعید به زندان یزد و محمد مهدوی فر- فعال مدنی- برای گذراندن حکم تبعید به شهرستان سرباز انتقال داده شدند.
حکم خلع لباس روحانیت برای سید حسن آقامیری- فعال مذهبی- اجرا شد.
محمد داوری- فعال مدنی- برای گذراندن 5 ماه حبس به زندان فراخوانده شد.
همچنین ناهید بهشید- هوادار گروه عرفان حلقه- برای گذراندن حکم 5 سال حبس در بهمن ماه بازداشت و به زندان منتقل شده است.
۳) رضوانه احمدخانبیگی- شهروند اهل تهران- به ۴ سال و ۵ ماه حبس تعزیری، امیرمهدی صدیق آرا و علی امین املشی- دو شهروند اهل تهران- هر کدام به ۹۱ روز حبس تعزیری، روزبه علیپور- شهروند اهل رشت- به 2 سال حبس و بابک علیپور- شهروند اهل رشت- به 5 سال حبس، مختار زارعی- شهروند اهل سنندج- به سه سال حبس، رزگار محمدی- شهروند اهل پیرانشهر- به شش ماه حبس، پیمان میرزاده- شهروند اهل ارومیه- به دو سال حبس، بهنام ابراهیم زاده- فعال کارگری- به شش سال حبس تعزیری، نیما صفار- فعال مدنی- به ۸ ماه حبس تعزیری، غزاله باقری طاری- شهروند بهایی- به ۵ سال حبس تعزیری، خالد حسینی- شهروند اهل سنندج- به سه سال حبس، امید شاهمحمدی- فعال صنفی معلمان- به یک سال حبس تعزیری و محمدصابر ملک رییسی که اینک دوران محکومیت خود را در زندان میگذراند در پروندهای دیگر به 6 کماه حبس محکوم شدند.
جعفر عظیم زاده- فعال کارگری که اینک در زندان بهسر میبرد- نیز به 30 ضربه شلاق بهدلیل آنچه که غیبت از مرخصی نامیده شده، محکوم شد.
همچنین نسرین ستوده- وکیل دادگستری که اینک در زندان بهسر میبرد- در پروندهای دیگر به 33 حبس تعزیری و 148 ضربه شلاق که 12 سال زندان اجرا میشود و ابوالفضل قدیانی- فعال سیاسی- به سه سال حبس و رونویسی از سه جلد کتاب با عناوین مشخص که دو سال زندان اجرا میشود، محکوم شدند.
از سوی دیگر دادگاههای تجدید نظر حکم پنج سال حبس تعلیقی برای داوود رضوی- فعال کارگری- را تأیید کرد.
۴) محمد حسین سپهری- فعال صنفی معلمان- با دریافت حکمی از طرف هیئت بدوی تخلفات اداری آموزش و پرورش خراسان رضوی به ۶ ماه انفصال از خدمت محکوم شد.
۵) اعضای خانوادههای اسماعیل بخشی- فعال کارگری- و سپیده قلیان- فعال مدنی- توسط مقامهای امنیتی احضار شدند. همچنین منزل احمد بهامین- شهروند بهایی- توسط مقامهای مسئول تفتیش و برخی وسائل شخصی این خانواده ضبط شد. کیومرث امیری- فعال فرهنگی اهل کرمانشاه- نیز توسط مقامهای مسئول احضار و بازجویی شد.
۶) ابوطالب فرنیاپور- معاون سیاسی فرماندار شهریار- در پی انتشار نوشتهای درباره روز مهندس و تبریک به میرحسین موسوی از کار برکنار شد.
ب- وضعیت حقوق فرهنگی
۱) انتشار روزنامه قانون توسط دادسرا متوقف شد. همچنین هیأت منصفه دادگاه مطبوعات، مدیر مسئول نشریه «دنیای فوتبال» را مجرم شناخت.
۲) مقامهای مسئول از برگزاری دو کنسرت در شهرهای فیروزه و کاشان جلوگیری کردند.
۳) مقامهای مسئول از برگزاری مراسم سالروز درگذشت دکتر محمد مصدق در آرامگاه وی جلوگیری کردند.
۴) سایتهای خبری از تخریب یک مسجد متعلق به شهروندان اهل سنت در شهرستان چابهار خبر دادند.
۵) سایتهای خبری از ممنوعالکار شدن حمید حامی- خواننده پاپ- خبر دادند.
پ- سایر موارد نقض حقوق بشر
1) در این ماه حداقل ۶ نفر اعدام شدند. اسامی اعدام شدگان که نام کامل برخی از آنان مشخص نشده است ولی مقام های قضایی یا رسانههای وابسته به دولت ایران یا سایتهای خبری اعدام آنها را تأیید کردهاند، به شرح زیر است:
یک نفر در ملاء عام در جهرم، یک نفر در ملاء عام در آققلا، یک نفر در شیروان و سه نفر در استان خراسان جنوبی به اتهام قتل عمد و درگیری مسلحانه و حمل و نگهداری مواد مخدر اعدام شدند. رسانههای خبری در ایران اتهام این افراد را قتل عمد عنوان کردند.
از سوی دیگر برخی سایتهای خبری غیررسمی از اجرای احکام اعدام در زندانهای زاهدان، تبریز، ارومیه، اردبیل و زنجان خبر دادهاند؛ خبری که از سوی مقامهای قضایی یا رسانههای وابسته به حکومت ایران تأیید یا رد نشده است.
۲) حکمهای اعدام برای دو نفر در استان تهران و یک نفر در استان مرکزی به اتهام قتل عمد در دیوان عالی کشور تایید شد.
۳) رسانههای خبری در ایران از صدور حکمهای شلاق برای سه نفر از متهمان پرونده مدیران سابق بانک سرمایه، چهار نفر از متهمان پرونده شرکت گردشگری و سرمایهگذاری پردیسبان و ۱۸ نفر از متهمان پرونده شهرداری و شورای شهر مرودشت خبر دادند.
۴) وضعیت برخی زندانیان همچنان ناگوار گزارش میشود، بهگونهای که تعدادی از آنان مانند محمد بنازاده امیرخیزی، نرگس محمدی، رضا ملک، چنگیز قدم خیری و ابوالقاسم فولادوند بیمار هستند که نسبت به درمان و معالجه آنها اقدامی جدی صورت نگرفته است.
۵) برخی زندانیان از جمله برزان محمدی، علیرضا شیرمحمدعلی، میثم بهرام آبادی، علی بازآزرده و نزار زکا در اعتراض به آنچه که وضعیت نامطلوب زندانیان و نقض حقوق قانونیاشان میدانند، اعتصاب غذا کردند.
۶) حسن ممتاز سروستانی از زندان عادل آباد در شیراز به زندان اوین در تهران، معین خدادادی، ایوب بدری، لقمان مروتی، مختار مروتی، رضا کامرانی، یاسین رمضانی، هادی ویسی و جبار قادری از زندان دیزل آباد در کرمانشاه به زندان رجایی شهر منتقل شدند. لازم به توضیح است که این انتقال بدون ذکر علت مشخص و خلاف آییننامه داخلی زندانها صورت گرفته است.
۷) آرش صادقی و گلرخ ابراهیمی ایرایی- زوج زندانی- از ملاقات منظم با یکدیگر محروم هستند. همچنین حسن صادقی و فاطمه مثنی- زوج زندانی- از دو ماه پیش از حق ملاقات با یکدیگر محروم شدهاند.
۸) پلیس از بازداشت دختر و پسری در اراک که بهصورت علنی مراسم خواستگاری را برگزار کرده بودند، خبر داد.
۹) رسانههای خبری از احضار مسئولین یک مراسم مد و لباس در لواسان به پلیس خبر دادند.
بخش دوم – حقوق اقتصادی و اجتماعی
وضعیت اقتصادی و اجتماعی در ایران همچنان نامناسب گزارش می شود؛ بهعنوان مثال، خبرها از نامناسب بودن وضعیت شغلی و حقوقی کارگران معدن زغال سنگ البرز شرقی، پروژه ساخت «ان جی ال دهلران»، کارخانه روغن نباتی جهان، فاز 12 پارس جنوبی، کارگاه مرکزی پالایشگاه آبادان، کارخانه روغن نباتی گلنار، خطوط ابنیه فنی در نواحی ریلی هرمزگان، لرستان، زاگرس، مشهد، اندیمشک و آذربایجان، شهرداری رشت، کارگران بازنشسته نیشکر هفت تپه، کارکنان سهام عدالت، پرستاران و معلمان شاغل و بازنشسته کرمانشاه حکایت دارند.
۱) پرداختهای حقوق و مزایای کارگران شهرداری اندیمشک برای مدت ۱۱ ماه، کارگران پروژههای مسکن مهر شهر پردیس برای مدت هشت ماه، پرسنل یکی از ایستگاههای آتشنشانی آبادان برای مدت پنج ماه، کارگران فازهای 20 و 21 عسلویه برای مدت شش ماه، کارگران نگهداری از خطوط راه آهن کرج برای مدت سه ماه، کارگران شهرداری بروجرد برای مدت ۸ ماه، کارگران شهرداری پارس آباد مغان برای مدت 9 ماه و ۳۲ کارگر شهرداری سده برای مدت شش تا هفت ماه تا زمان تهیه این گزارش بهتعویق افتاده است.
۲) 25 کارگر کارخانه واکسنسازی مهاباد در پی تعطیلی این واحد تولیدی بیکار شدند.
۳) محل کسب فاطمه مثنی و حسن صادقی- زوج زندانی سیاسی- مصادره شد.
۴) پلیس از پلمپ ۶۶۹ واحد صنفی در استان اصفهان در طول یک سال به دلیل آنچه که طرح تطهیر می نامید خبر داد.
بخش سوم- میراث فرهنگی و محیط زیست
یک نوجوان بر اثر انفجار یک قبضه مین در شهرستان دهلران کشته شد.
خاتمه
کانون مدافعان حقوق بشر بارها اعلام کرده است با قانون اساسی موجود، هیچ اصلاحاتی امکان پذیر نیست و قانون اساسی باید بر دو محور مهم تغییر کند. نخستین محور، جدایی مذهب از حکومت است تا روحانیون برابر مردم عادی از حقوق یکسان برخوردار شوند. محور دوم، نفی ولایت فقیه و بازگرداندن قدرت واقعی و نه صوری به مردم ایران است. کانون مدافعان حقوق بشر این امر را مشابه تجویز دارویی تلخ به بیمار در حال موت میداند اما در صورتیکه جمهوری اسلامی ایران حاضر به نوشیدن این داروی تلخ نباشد، مسلماً جان به در نخواهد برد.
شیرین عبادی
رییس کانون مدافعان حقوق بشر
ششم فروردین ماه 1398
توضیح: علاقه مندان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشر در خصوص این گزارش به سایتها و خبرگزاریهای زیر مراجعه کنند: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا)، خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، خبرگزاری فارس، خبرگزاری مهر، خبرگزاری میزان و باشگاه خبرنگاران جوان و سایتهای کانون مدافعان حقوق بشر، مرکز حامیان حقوق بشر، الف، بازتاب، هرانا، کلمه، محبت نیوز، سنی آنلاین، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، ملی- مذهبی، رادیو زمانه، رادیو فردا و بی بی سی.