«شیرین عبادی» برنده جایزه صلح نوبل و رئیس کانون مدافعان حقوق بشر، در آستانه دهم اکتبر (۱۹ مهر) روز جهانی مبارزه با اعدام فراخوانی با عنوان همصدایی «نه به اعدام» منتشر کرد.

در این فراخوان اشاره شده که گرچه سال گذشته (۲۰۱۹) کمترین آمار جهانی اعدام در دهه گذشته ثبت شده، اما آمار اعدام در ایران امیدوار کننده نیست. شیرین عبادی همچنین به اعدام کودکمجرمان و فعالان سیاسی اشاره کرده و مینویسد این اعدامها در جهت ارعاب و ترساندن مردم از اعتراض صورت گرفتهاند.
این حقوقدان و مدافع حقوق بشر در پایان از همگان خواسته است تا: روز شنبه ۱۰ اکتبر در ساعت ۲۰ تا ۲۲ به وقت ایران، با صدایی واحد «به اعدام نه بگوییم». شیرین عبادی میافزاید: «بیایید با نوشتن از #نه_به_اعدام، از زندگی و امید به آینده بگوییم.»
✳️ متن کامل فراخوان شیرین عبادی را در ادامه بخوانید
دهم اکتبر (۱۹ مهر) روز جهانی مبارزه با اعدام، نمادی از یک راه پرفراز و نشیب برای لغو این مجازات است. ملتهایی که در این راه پیشگام بودهاند نشان دادهاند که اعدامبس یک ارزش انسانی، اساسی و جهانی است. این تلاش در دنیا تا حد زیادی هم به ثمر نشسته است. به طوری که طبق آمار سازمان عفو بینالملل در سال ۲۰۱۹ شاهد کمترین آمار جهانی اعدام در دهه گذشته بودیم.
با این حال آمار اعدام در ایران نهتنها امیدوارکننده نیست که بهعکس، ایران در کل دنیا بعد از چین بالاترین رتبه اعدامکنندگان را در سال گذشته (۲۰۱۹) داشت که این روند تا سال ۲۰۲۰ نیز ادامه یافته است.
در بین اعدامشوندگان و محکومان به اعدام در ایران، نوجوانانی بودهاند که در زمان ارتکاب جرم زیر سنقانونی یعنی ۱۸ سال داشتند.
همچنین در بین اعدامشدگان، فعالین سیاسی و مدنی بودند که با اتهامهای مختلف از جمله قتل، مبارزه مسلحانه، محاربه و بغی به اعدام محکوم شدند. حکومت با دستگیری معترضان و منتقدان خود، آنان را زیر شکنجههای طاقتفرسا وادار میکند که به اعمال ناکرده اعتراف کنند تا با این بهانه بتواند در بیدادگاههای خود برایشان حکم اعدام صادر کند. جنایتی برای ارعاب و ترساندن مردم از اعتراض، که از خود اعدام هم هولناکتر است.
اما مردم ایران هم با هوشیاری در برابر این جنایت ساکت ننشستند و بهخصوص در سال گذشته بعد از اینکه نوید افکاری در زندان با شجاعت اعلام کرد که زیر شکنجه ناچار به اعتراف علیه خود شده و هیچ سندی دال بر محکومیت او جز اعترافات خودش وجود ندارد، در حمایت از او میلیونها بار هشتگ «نه به اعدام» و «اعدام نکنید» را در شبکههای اجتماعی منتشر کردند. ترند شدن این هشتگ باعث شد دنیا صدای مخالفت ایرانیان با اعدام را بشنود.
با این حال حکومت ایران خواسته سیاسیاش برای ترساندن مردم را به کرسی نشاند و نوید را اعدام کرد. همان راهی که ۴۲ سال پیموده و فرزاد کمانگرها و نوید افکاریها در این راه کم نبودهاند.
اما از این مبارزه و این تلاش همه باید یاد بگیریم. یک دست صدا ندارد، اما همصدایی ما حتما شنیده میشود! پس اجازه ندهیم این صدا خاموش شود.
هنوز بسیاری از محکومان به اعدام در زندان منتظر اجرای حکم یا اعاده دادرسی هستند. نام دستکم ۳۰ نفر از آنها منتشر شده است.
اعدام مجازات بیبازگشت است و بسیاری از حقوقدانان دنیا و متخصصان علوم انسانی برای خطاهای انسانی (در صورت ارتکاب) مجازاتهای جایگزین از جمله زندان در نظر گرفتهاند.
بیاید همگی در روز شنبه دهم اکتبر ۲۰۲۰ (۱۹ مهرماه ۱۳۹۹) در ساعت ۲۰ تا ۲۲ به وقت ایران، با صدایی واحد «به اعدام نه بگوییم». بیایید با نوشتن از #نه_به_اعدام، از زندگی و امید به آینده بگوییم.
از همه شما چه فرد، چه سازمانها و گروههای حقوق بشری و چه رسانهها درخواست میکنم در همرسانی این صدا همگام شوید. برای رسیدن به زندگی باید با هم و کنار هم از مرگ و اعدام رد شویم!
کانال تلگرامی کانون مدافعان حقوق بشر @DhrcIran