رد خون و انکارهای تکراری
در حالی که سخنگوی قوه قضاییه میگوید «نیکتا اسفندانی» در اثر مسمومیت فوت کرده است، خانواده این دختر نوجوان هنوز به دنبال پاسخی برای «خون ریخته شده دختر بیگناه»شان هستند.
پیشتر پدر نیکتا در مصاحبه با تلویزیون جمهوری اسلامی، ضد نظام بودن دخترش را تکذیب کرده بود اما مشابه چنین مصاحبههایی با خانوادههای کشتهشدگان در حوادث سیاسی بیسابقه نیست. چنانکه ادعاهای اخیر «غلامحسین اسماعیلی» سخنگوی قوه قضائیه هم بارها در موارد مشابه تکرار شده است.
اسماعیلی با رد آمارهای اعلام شده از کشتهها و زخمیشدگان آبان 98 میگوید: «اعداد و ارقامی که توسط گروههای معاند اعلام میشود کذب محض و بسیار کمتر است. بسیاری از افرادی که کشته اعلام شدند، زنده هستند.»
چنین جملات آشنایی در حوادث دی ماه سال گذشته یا اعتراضات سال 88 هم از مقامات مختلف جمهوری اسلامی شنیده شده است.
مسمومیت یا خونریزی؟
مقامات جمهوری اسلامی همچنان از ارائه آمار افراد کشته شده و هویت آنان خودداری میکنند، ولی سازمان عفو بینالملل تا به حال مرگ ۲۰۸ معترض را تایید کرده که در میان این افراد 13 کودک بین 14 تا 18 سال دیده میشود. «پروانه سلحشوری» نماینده تهران در مجلس هم روز ۱۱ آذر تأیید کرد که تعدادی از نوجوانان در این وقایع کشته شدهاند. این یکی از ویژگیهای اعتراضات آبان 98 نسبت به تمام درگیریهای گذشته است و شلیک گلوله به افراد زیر سن قانونی در این حد، تاکنون سابقه نداشته.
سخنگوی قوه قضائیه کشته شدن نیکتا اسفندانی 14 ساله را هم تکذیب کرده و میگوید: «گفتهاند او در اغتشاشات به ضرب گلوله کشته شده. هم پزشکی قانونی و هم خانواده تایید میکنند در اثر مسمومیت فوت کرده است.»
این ادعا با سوالات بسیاری مواجه شده، از جمله اینکه یکی از فعالان مدنی مینویسد: «از ۲۵ آبان که خبر کشته شدن نیکتا منتشر شد تا ۲۹ آبان که دفن شد و تا ۹ آذر که پدرش مصاحبه کرد حرفی از مسمومیت او زده نشده بود.»
روز گذشته هم خانواده اسفندانی در اینستاگرام نیکتا متنی منتشر کردند که گفته سخنگوی قوه قضاییه را به کل زیر سوال میبرد: «امید است که خون ریخته شده دختر بیگناهم بیجواب نماند.»
پول تیر یا پرداخت دیه؟
امروز اعلام شد آیتالله خامنهای دستور دلجویی از خانوادههای آسیبدیده و پرداخت دیه کشتهشدگان را صادر کرده است. این دستور کمسابقه در حالی ابلاغ شده که خبرهای متعددی از دریافت مبالغ مختلف (به عنوان «پول تیر») در ازای تحویل جسد به خانوادهها شنیده میشود. گفته میشود دلیل مصاحبه خانوادهها با صدا و سیمای جمهوری اسلامی یا گذشتن آنها از پیگیری قضایی، همین فشاری است که برای تحویل جسد به آنها وارد میشود.
فرماندار شهر «بهارستان» که یکی از کانونهای درگیری بوده، گفته است: «حکومت نه تنها برای تحویل جسد از خانواده کشتهشدگان پول نمیگیرد بلکه اگر توانایی مالی نداشته باشند به آنها کمک هم میکند.»
در حالی که از مناطق مختلف گزارش شده که تحویل جسد به سختی انجام میشود و در بعضی موارد در مقابل وثیقه یا پرداخت مبالغی بین 20، 40 تا 200 میلیون تومان پول صورت گرفته است.